Lekvár készítése sztiviával?

stevia4_1.jpgA fogyókúrázók folyamatosan keresik a jobbnál jobb cukorpótlókat. A stevia egy teljesen természetes édesítőszer, ami a Stevia rebaudiana növény leveleiből készül és igen jó alternatívát jelent a cukor helyettesítésére. 2008 óta élelmiszer adalékanyagként is engedélyezett, így nagyon sok késztermékben, italokban, süteményekben, szirupokban, ízesített vizekben és lekvárokban is megtaláljuk. Az otthon készített lekvárok kalóriatartalmát is jól lehet csökkenteni a sztiviával, de nagyon fontos, hogy mindig csak a porított változatot használjuk erre a célra. 

Málna lekvár

Keverjünk össze cukormentes pektink, ¾ csésze hideg vizet egy serpenyőbe és forraljuk fel a keveréket. Vegyük le közepesre a lángot és egy percig folyamatosan kevergessük a folyadékot. Adjunk hozzá fél kilogramm málnát és főzzük egy percig folyamatosan kevergetve. Adjunk hozzá egy evőkanál sztiviát, némi fahéjat és őrölt szegfűszeget és még két percig tartsuk a lekvárt a serpenyőben, majd ha el kezd dermedni, akkor tegyük üvegbe. 

Szamóca lekvár

Keverjünk össze egy kilogramm epret és egy kis vizet egy edényben, hogy egy kicsit megpároljuk a gyümölcsöt. Amikor a gyümölcs megpuhult, akkor törjük át. Oldjunk fel 2 teáskanál stevia port egy citrom levében és keverjük bele az eperbe. Hagyjuk lassú tűzőn főni és néha keverjük át. Körülbelül 30-40 perc alatt fog besűrűsödni., ezt követően tegyük csak üvegekbe.