Miért keserű a stevia? 1.

stevia51.jpgA steviával kapcsolatos első számú panasz az, hogy gyakran találkozunk vele olyan formákban, amelyeknek keserű utóíze van. Mégis: ennek ellenére sokan szeretik és használják. De melyek azok az indokok, amelyek miatt a stevia kesernyés lehet?

Az ételek koncentrációja: Gondolj a steviára fűszerként. Ha túl sokat fogsz az ételbe tenni, akkor az keserű lesz. Egyes élelmiszereknél elég belőle nagyon minimálisat használni, míg másoknál több kell bele: ilyenkor lehet at is csinálni, hogy a stevia mellett nyírfacukrot, mézet, gyümölcsöket is felhasználunk az édesítésre. 

Az emberektől is függ: a különböző ízlelőbimbók különféle ízeket fognak érezni, ezért előfordulhat, hogy míg valakinek egy adott márka túlságosan keserű, addig másoknak éppen az jön be. Tehát egyéntől is függ az, hogy a stevia kesernyés utóíze mennyire érződik ki. Sőt ezzel is úgy áll a dolog, hogy ha fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetünket, akkor az igen hamar megszokja és hozzászokik ehhez az anyaghoz, így később nem is fogjuk érezni utóízét. 

Minőség: mindig fontos, hogy jó minőségű stevia kivonatot vásároljunk, ami nem tartalmaz semmiféle töltőanyagot. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy ha a steviát növényként használjuk, akkor az keserű lehet, mivel a gyártók egy speciális technológiával nyerik ki az édes vegyületeket, amire mi házi körülmények között sosem leszünk képesek. Otthon pedig érdemes kikísérletezni, hogy mekkora mennyiségben lehet elnyomni kesernyés utóízét.