Hogyan csökkentsem a vércukorszintet a terhesség alatt?

cukor.jpegA magas vércukorszint megjelenését a terhesség alatt terhességi cukorbetegségnek nevezik. Ez a feltétel általában az amerikai nők 3-5 %-át érinti és szorosan kapcsolódik azokhoz a hormonális változásokhoz, amelyek a terhesség alatt indulnak be a szervezetbe, állítja a Cleveland Clinic. A terhesség előtti túlsúly, a családban előforduló cukorbetegség, a korábbi óriási vagy halva született csecsemők, illetve a 25 évnél idősebb kor mind kockázati tényezők a terhességi cukorbetegségre. A vércukorszint azonban általában visszaáll a normálisra a szülés után, a terhességi cukorbetegség megfelelő kezelése segítségével pedig megelőzhetőek a szövődmények mind az anya, mind a baba esetében. 

  • A legjobb, ha három négy kisebb étkezés során jutunk hozzá a szükséges tápanyagokhoz. A gyakrabban történő evéssel ugyanis meg lehet akadályozni a vércukorszint hirtelen esését az étkezések között. 
  • Csökkentse a szénhidrátok mennyiségét a diétában és cseréljük azt ki a magas rosttartalmú ételekre, mint például a teljes kiőrlésű gabonákra, gyümölcsökre és zöldségekre. 
  • Igyunk meg naponta minimum 2-3 liter folyadékot. A megfelelő hidratálásra is szükség van ahhoz, hogy stabilizáljuk a vércukorszintet és megakadályozzuk a terhességi komplikációkat. 
  • Teszteld a vizeletben a ketonok mennyiségét, ha az orvosunk azt javasolja. A ketonok akkor jelennek meg a vizeletben, ha a szervezet a zsírokat kezdi el égetni ahhoz, hogy energiát nyerjen. Ez káros lehet a baba számára a terhesség alatt.
Címkék: stevia sztívia