A stevia veszélyei?

stevia55.jpegMár több száz tanulmány igazolta, hogy a stevia levél és annak kivonatai maximálisan biztonságosak. Ennek ellenére több szervezet még sincs meggyőződve teljesen biztonságosságáról.

Vizsgálatok és hivatkozások

Élelmiszer Hatóanyag Biztonsági felülvizsgálat, A. Douglas Kinghorn és csapata

Akut toxicitás

"A stevia nyers és tisztított kivonatát akut toxicitási vizsgálatoknak vetették alá a patkányokban és az egerekben, az eredmények pedig azt mutatták, hogy ezen anyagok emberi fogyasztásra alkalmasak, használatuk biztonságos.'

Az Egyesült Államokban elvégzet vizsgálat során kiderült, hogy nincs bizonyíték az akut toxicitás jelenlétéra, amikor a stevia édes glikozidjainak fogyasztása napi szinten nem haladja meg a 2 gramm/kilogramm dózist.  stevia összes édes glikozidja biztonságosan fogyasztható, így a szteviozid, a rebaudiosides A, a rebaudiozid C, a dulcoside A és a steviolbioside is. A stevia ezen vegyületei semmilyen kockázatot nem jelentenek az emberi populációkra. "Az akut toxicitás nem volt bizonyított, amikor külön 2 g / kg dózisban adtunk be egereknek orálisan és intubálva koncentrált stevia kivonatot. Körülbelül tizedannyi esetben volt toxicitási reakció, mint a koffein esetében.”

A stevia igen kiváló a cukorbetegek és fogyókúrázók számára, hiszen teljesen kalóriamentes és emésztetlenül halad át az emberi szervezeten. Ez az anyag teljesen természetes, emellett igen gazdaságos, hiszen intenzív édes ízének köszönhetően csak kis mennyiséget kell belőle használni. Bátran süthetünk és főzhetünk vele, mert jól bírja a magas hőmérsékletet.