Stevia - idővonalon 1941-ig

stevia11.jpegAzt már tudjuk, hogy a stevia milyen hatékony, hiszen nincs benne szénhidrát, cukor, kalória és még a glikémiás indexet sem emeli meg, viszont most fontos lenne a stevia korai történetében felmerülő legfontosabb állomásokat is röviden felvázolni.

  • 1500-as évek: A guarani indiánok Paraguay, Brazília és Bolívia környékén egy növényt Ka’a He’e-nek vagy édes gyógynövénynek neveznek el és a teájuk édesítésére, valamint a különböző betegségek kezelésére kezdik el használni.
  •  1515. A spanyol felfedezők rálelnek a guarani indiánok által kedvelt steviára. 
  • 1887. A steviát elsőként kezdi el tudományosan kutatni Dr. Moisés Bertoni, svájci botanikus, aki Paraguayba emigrált és ekkoriban Asunciónban a Mezőgazdasági Egyetem igazgatója volt. Ő volt az első, aki nyilvánosságra hozta a stevia édes tulajdonságait a Revista de Agronómia c lapban 1899-ben és az első, aki kidolgozott egy üzleti vállalkozást a stevia exportálására.
  • 1900. Dr. Orido Rebaudi végzi el a stevia levelekről készített első teljes tanulmányt. A szomszédos országok is el kezdik termeszteni a stevia növényeket.
  • 1931. Francia vegyészek, M. Bridel és R. Lavielle szintetizálják azokat a vegyületeket, amik a stevia édes ízéért felelősek. A glikozidokat steviozidnak és rebaudiozidnak nevezik.
  • 1941. Anglia vizsgálja annak lehetőségét, hogy a cukornádat hogyan tudná helyettesíteni steviával, mivel a második világháború alatt el vannak vágva a karib-térségi cukornád forrásaiktól.