A stevia és az üdítőipar

stevia10_1.jpgMa már egyre több üdítőben, szénsavas italban találunk steviát, mivel a nagy gyártók is felismerték, hogy egy egészségesebb alternatívát kell választaniuk a cukor helyett, hogy a fogyasztóikat és egészségüket megőrizzék.

Persze ehhez igen sokat kellett várni, hiszen az FDA is csak sokára engedélyezte a steviát adalékanyagként, sőt a gyártóknak ki kellett találni, hogyan tudják felhasználni a steviát úgy, hogy elnyomják kellemetlen utóízét. Ma már sikerült kikísérletezniük, hogy ha 30%-ban helyettesítik a cukrot steviával, akkor a termék íze nem változik, viszont jóval kevesebb kalória és cukor lesz benne.

Erre pedig igen nagy szükség volt, hiszen ezen üdítőitalok töménytelen fogyasztása olyan népbetegségeket eredményezett, mint az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek és más rendellenességek. A kormányok erős fellépésének és a negatív reklámoknak köszönhetően az utóbbi években némiképp visszaszorult a cukros italok fogyasztása, ugyanakkor ez még mindig nem volt elegendő, így szinte muszáj volt a steviát beiktatni ezekbe az üdítőkbe, hogy azok némiképp egészségesebbé váljanak a hű fogyasztók számára.

Ezelőtt legtöbbször magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot használtak, ami nagyon olcsó volt, viszont negatív hatásaival senki sem szmolt: magas kalóriatartalmával és 100-as glikémiás indexével. Az aszpartám szintén nem bizonyult jó megoldásnak mesterséges mivoltak és rákkeltő hatása miatt. Az aggodalmak csak fokozódtak, de szerencsére felfedezték, hogy a steviával kiválóan lehet édesíteni a különféle üdítőket is.