Stevia GYIK - a kivonatról 1.

stevia8_1.jpgHogyan készül a stevia kivonat?

A stevia kivonatokat leggyakrabban vizes oldással készítik el, majd az édes összetevőket tovább finomítják és szűrik. Tehát a szárított levelekből a hatóanyagokat elsőként kioldják, majd ezeket a kivonatokat tovább finomítják.

A folyékony kivonat friss, szárított vagy őrölt stevia levelekből készül. Egy részét tiszta alkoholba áztatják és 24 órán keresztül hagyják ülepedni, majd leszűrik és egy újabb folyadékot kevernek a kivonatva. Addig hígítják, amíg megkapják a folyékony kivonat édességét. Az alkoholt ezután lassú melegítéssel elforralják, így a kész kivonatok már nem alkoholosak.

Hány kalória van a stevia kivonatban?

A stevia kivonatokban is nulla kalória van. Ezenfelül nem tartalmaz sem szénhidrátot, sem cukrot, sem zsírt, sem koleszterint. 

Milyen összetevői vannak a stevia kivonatnak?

A steviában négy fő steviol glikozidot találunk. Ezek a steviozid, a rebaudiozid A és C, valamint a rebaudiozid dulkozid A. Köztudott, hogy a rebaudiozid A a legjobb ízű (legédesebb). 

A stevia kivonatok természetesek?

Igen, a stevia kivonat teljesen természetes. Persze a természetes jelző országonként mást és mást takar, ezért mindig fontos alaposan átnézni a címkézést. 

A stevia kivonat biztonságos?

A stevia kivonatát már alaposan megvizsgálták és számos nemzetközi szervezet tudományosan bizonyította (WHO, JEFCA, EFSA, FDA) biztonságosságát. A stevia tanulmányok egyértelműen alátámasztották a növény biztonságosságát. A klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a stevia nincs hatással a vérnyomásra, a vér glükóz szintjére, így a cukorbetegek is használhatják. Nincs ismert mellékhatása, nem vált ki allergiás reakciót.